EHS '85-clubman Ronald Emmens

10 september 2021 19:00


EHS '85

Fusies zijn in het huidige voetballandschap vrijwel aan de orde van de dag, maar Ronald Emmens moet er voorlopig niet aan denken dat ‘zijn’ EHS ’85 ten prooi zal vallen aan schaalvergroting. De 49-jarige Emmens heeft de club uit de Emmer wijk Emmerschans in zijn hart gesloten.

Naast een actieve rol als voetballer heeft hij alle denkbare vrijwilligersfuncties inmiddels wel op zijn cv staan. Ook ‘lid van verdienste’ prijkt op die lijst. ,,EHS ’85 forever”, glimlacht de betrokken clubman.

Nog steeds staat heel veel in het teken van EHS ’85: Emmens is wedstrijdsecretaris, penningmeester (met assistentie van twee clubleden), trainer-coach van het team van zijn dochter (JO12-1) en coördinator van de JO7-toernooien, die iedere zaterdag op het sportpark aan de Weergang in Emmerschans worden georganiseerd. Kortom: een onmisbare regelaar op de achtergrond.

Uitgemaakte zaak

In juni 1978, op zijn zesde verjaardag, werd hij in het shirt van het toenmalige vv Emmerschans gehesen. Dat was een uitgemaakte zaak. Het sportpark was niet alleen dichtbij huis, maar ook enkele klasgenootjes gingen voetballen bij de club, die in 1985 werd omgedoopt in EHS ’85. ,,Mijn vader werd al snel jeugdleider en lid van het jeugdbestuur. Daarna nog bijna 15 jaar voorzitter (1998 – 2013/red.). Zo raak je er wel intens bij betrokken. Ik heb alle jeugdteams doorlopen en vele seizoenen in de lagere seniorenteams gespeeld. Momenteel trap ik nog een balletje in ons 45+ team.”

In de dug-out van het hoofdveld tuurt Emmens over de pas gemaaide grasmat. Hij sluit zijn ogen niet voor de uitdagingen waar verenigingen mee te maken hebben. De borging van het vrijwilligers- en het accommodatiebeleid staan bij EHS ’85 hoog op de agenda. ,,Wij hebben de beschikking over een fraai sportpark, maar de gebouwen zijn danig verouderd. Hier moet nodig wat aan gebeuren, maar de uitvoerbaarheid blijft zeker financieel gezien passen en meten. Dus zal het over meerdere jaren worden uitgesmeerd.” Emmens blijft echter positief over de nabije toekomst, ‘maar kanttekeningen zijn wel op zijn plaats’, zegt Emmens, die werkzaam is als financieel medewerker van zorgconcern Espria.

Licht chaotische situatie

In 2018 hing het voortbestaan van EHS ’85, dat vorig jaar vanwege corona tot twee keer het 75-jarig jubileum moest uitstellen, zelfs aan een zijden draad. Een dreigend tekort aan bestuursleden was toen de oorzaak. De licht chaotische situatie in 2018 was volgens Emmens kenmerkend voor de complexiteit waar verenigingen mee te kampen hebben. Inmiddels is de club weer in rustig vaarwater gekomen en wordt koers gezet naar 2025, als de club het 80-jarig jubileum viert.

Schaalvergroting en het versterken van de bestuurskracht zijn echter thema’s die Ronald Emmens wel bezighouden. ,,Als je het reëel bekijkt zijn er in de gemeente Emmen simpelweg teveel voetbalclubs. Het opgeven van je eigen identiteit met alle historie is echter een heel ander verhaal. Ik kijk dan ook met enige verwondering naar de Meppeler-variant waar Alcides, MSC en FC Meppel werken aan een megafusie. Dat zie ik in Emmen niet zo snel niet gebeuren. EHS ’85 heeft een eigen clubcultuur. Leden kennen elkaar in allerlei dwarsverbanden, zoals familie en vrienden. Als ik kijk naar het huidige ledenbestand (ruim 300/red.) dan is er op dit moment – binnen onze club - ook geen aanleiding voor schaalvergroting.”

Alles valt of staat met vrijwilligers

Het gebrek aan voldoende kader is en blijft één van de grootste bedreigingen die boven de markt hangen. ,,Enkel en alleen dankzij voldoende vrijwilligers kunnen we onze leden faciliteren. Daar wordt nog wel eens wat te gemakkelijk aan voorbij gegaan. Ik bespeur namelijk te veel vanzelfsprekendheid dat zaken binnen de club geregeld worden, maar veel mensen vergeten wel eens dat bestuursleden ook gewoon vrijwilligers zijn.”

Met zijn 49 jaar is Emmens het ‘oudste’ bestuurslid. ,,De boel draaiende houden heeft de eerste prioriteit en veel zaken die je zou willen aanpakken moeten uitgesteld worden. We zouden het bestuur graag met drie leden willen versterken.” Ook de gevolgen van de coronacrisis blijven niet onbesproken. ,,Vooral financieel gezien vormt dit wel een bedreiging. Kunnen we dit nieuwe seizoen weer normaal opstarten qua wedstrijden en kantine? Komen alle leden weer terug?” De eerste voortekenen zijn in ieder geval positief. Emmens benadrukt echter nog wel dat het saamhorigheidsgevoel binnen de club een voortdurend punt van aandacht is. ,,We moeten het samen doen!”

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!